Bulletin slovenskej advokácie č. 4/2024 uverejnil recenziu publikácie Konanie o súlade právnych predpisov v správnom súdnictve, ktorú napísal Lukáš Tomaš. Hodnotenia knihy sa ujala advokátka JUDr. Jana Mitterpachová, PhD.

Situácie, keďdochádza k vysloveniu súladuprávnych predpisov nižšej právnej sily s právnymi predpismi vyššej právnej sily, bývajú často predmetom odborných aj verejných diskusií, osobitne ak ide o súlad právnych predpisov v zmysle článku 125 Ústavy SR. Anotovaná publikácia sa zameriava práve na možnosti justičnej kontroly právnych predpisov, ktorá je v súčasnosti rozštiepená medzi Ústavný súd SR a správne súdnictvo. Ústavnému súdu stále patrí kontrola ústavnosti širokého rozsahu nielen podústavných, ale aj podzákonných právnych predpisov – vyhlášok, opatrení, výnosov a ďalších aktov ústredných orgánov štátnej správy a územnej samosprávy, ale aj zákonnosti všeobecne záväzných nariadení územnej samosprávy. V správnom súdnictve sa v porovnaní s tým realizuje len obmedzená kontrola zákonnosti jediného druhu podzákonných právnych predpisov – všeobecne záväzných nariadení jednotiek územnej samosprávy. Ide o osobitné konanie upravené v piatom diele štvrtej hlavy štvrtej časti Správneho súdneho poriadku (§ 357 a nasl.). Ako uvádza autor v predslove, práve tento druh kontroly je hlavným predmetomanotovanej publikácie, a to nielen z pohľadu jeho teoretických východísk a praktických aspektov uplatnenia, ale je analyzovaný aj v abstraktnejších a historických súvislostiach.

Autor publikácie sa touto témou nezaoberá náhodne, ale téme abstraktnej kontroly právnych noriema prienikom teorie štátu a práva a územnej samosprávy sa venuje dlhodobo vo svojom výskume aj dizertačnej práci, ktorá bola zjavne základom jej spracovania. Autor sa venuje otázkam legislatívneho procesu a tvorbe lokálneho práva aj v praxi, na základe čoho si za cieľ publikácie zvolil analýzu poznatkov o abstraktnej kontrole lokálneho práva správnymi súdmi.

Téma monografie je aktuálna aj s ohľadom to, že k odčleneniu posudzovania zákonnosti všeobecne záväzných nariadení jednotiek územnej samosprávy z právomoci ústavného súdu došlo pred 15 rokmi (2008). Napriek tomu ide o prvú monografiu zaoberajúcu sa výlučne touto témou. V dôsledku toho predkladaná monografia integruje dosiaľ publikované články, publikácie alebo komentáre, ktoré zároveň obohacuje o vlastné myšlienky autora (napríklad analýza záverov vyplývajúcich z nálezu Ústavného súdu SR sp. zn. PL. ÚS 2/2013) a judikatúru súvisiacu s příslušnou problematikou.

Monografia je rozdelená do siedmich kapitol, z kterých každá sa komplexne zaoberá ucelenýmproblémom. Prvá kapitola sa venuje postaveniu správneho súdnictva v rámci deľby moci, jeho nezávislosti a vzťahu s výkonnou mocou a legislatívou. Nadväzujúca druhá kapitola sa zameriava na vývojové tendencie správneho súdnictva a rozsah a princíp prieskumu justične napadnuteľných správnych aktov a tretia kapitola komparuje abstraktnú kontrolu právnych aktov v správnoma ústavnomsúdnictve. V štvrtej kapitole autor analyzuje výhody a nevýhody odčlenenia časti abstraktnej kontroly právnych predpisov z právomoci ústavného súdu do právomoci správnych súdov. Piata kapitola sa zameriava priamo na priebeh konania o súlade všeobecne záväzných nariadení a na jeho všeobecnú procesnú charakteristiku. Predmetom šiestej kapitoly je rozhodovanie správneho súdu o dočasnom pozastavení účinnosti všeobecného záväzného nariadenia vrátane historických súvislostí a analýzy možných dôvodov pozastavenia účinnosti všeobecne záväzného nariadenia súdom. Posledná, siedma, kapitola sa venuje meritórnym rozhodnutiam správneho súdu vo věci kontroly právnych noriem z hľadiska ich potenciálnej možnosti byť prameňmi práva, čím autor vyčerpal celý rozsah skúmanej problematiky.

Publikácia obsahuje nielen opis existujúceho stavu, prípadne názory prezentované širokým spektromautorov v odbornej literatúre, vrátane zborníkov z vedeckých konferencií, ale aj analýzu týchto názorov a z nich súvisiace podnetné návrhy.

Publikácia je prínosom nielen pri štúdiu teoretických aspektov problematiky, ktoré sú v nej spracované na vysokej odbornej úrovni. S ohľadom na praktické zameranie najmä piatej a šiestej kapitoly môže byť užitočná aj pre advokátov, ktorí v praxi riešia aplikáciu právnych predpisov, pri kterých je sporná ich ústavnosť alebo zákonnosť. Monografia totiž poskytuje všetky potrebné informácie na to, aby dokázali uplatňovať práva klientov aj v tomto type konaní. Preto je vhodná nielen pre čitateľov pôsobiacich v oblasti samosprávy, ale môže byť vhodným obohatením aj advokátskej knižnice.

Knihu môžete zakúpiť v našom e-shope tu